Cardiale revalidatie leidt niet tot actieve levensstijl

Standaardprogramma’s voor cardiale revalidatie in ziekenhuizen leiden er waarschijnlijk niet toe dat hartpatiënten echt meer gaan bewegen. Mogelijk zijn programma’s in de thuissituatie effectiever, maar dan alleen op de korte termijn.Dit concluderen onderzoekers op basis van een literatuurstudie (Phys Ther. 2014; epub 2 oktober).

Nienke ter Hoeve en collega’s uit Utrecht en Rotterdam vonden 26 gerandomiseerde onderzoeken met als onderwerp cardiale revalidatie. Met deze studies gingen zij in het bijzonder na wat de korte- en langetermijneffecten waren van deze programma’s bij deelnemers met acuut coronair syndroom. Daarnaast keken zij naar het effect van revalidatie, waarbij ze rekening hielden met de duur en het type programma.

Er werden hoogstens beperkte aanwijzingen gevonden voor effectiviteit van cardiale revalidatie in een centrum, zowel op de korte als op de lange termijn, schrijven Ter Hoeve et al. Zij concluderen dat het twijfelachtig is of deze standaard cardiale revalidatie leidt tot verbeteringen in de hoeveelheid beweging van patiënten. In de 2 studies die cardiale revalidatie in de thuissituatie onderzochten, waren er aanwijzingen voor een positief effect op de korte termijn, maar niet op de lange termijn.

Lees hier het volledige artikel.