1,5 miljoen voor onderzoek naar optimale inzet van nieuwste DNA diagnostiek bij het voorschrijven van kankermedicijnen

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe medicijnen tegen kanker op de markt gekomen. Deze werken bij een deel van de patiënten heel goed. Maar bij een ander deel van de patiënten niet, terwijl zij wel de last van de bijwerkingen ervaren.

Daarnaast zijn deze nieuwe behandelingen vaak erg duur. Dat maakt betere selectie vooraf noodzakelijk. Het TANGO project wil die selectie  mogelijk maken, via slimme inzet van de allernieuwste genetische technieken. Hiervoor ontvangt de projectgroep een subsidie van 1,5 miljoen vanuit ZonMW, KWF Kankerbestrijding en Zilveren Kruis.

TANGO gaat zich richten op Whole Genome Sequencing (WGS, ook wel next generation sequencing genoemd). De groep gaat WGS inzetten voor het voorkomen van overbehandeling en het op maat inzetten van de meest veelbelovende behandeling voor individuele kankerpatiënten.

Kanker ontstaat door veranderingen in het DNA, waarna cellen ontsporen en ongeremd gaan delen. Veel moderne kankerbehandelingen, waaronder zogenoemde targeted therapies en immuuntherapieën, werken het beste wanneer er heel specifieke veranderingen of kenmerken in het DNA van de tumor aanwezig zijn. Met WGS kunnen deze veranderingen in het DNA worden opgespoord. Dat levert diagnostische informatie op voor de huidige patiënt, maar ook onderzoeksinformatie waarmee de zorg voor toekomstige patiënten kan worden verbeterd.

Lees hier het volledige artikel.