185 miljoen voor groot onderzoek naar nieuwe tuberculosebehandelingen

De komende zeven jaar zal het internationale consortium UNITE4TB werken aan nieuwe behandelstrategieën voor tuberculose. In totaal werken 25 wetenschappelijke instellingen en vijf bedrijven uit dertien landen onder leiding van het Nijmeegse Radboudumc mee aan het project dat hiervoor 185 miljoen euro kreeg.

Het project is onderdeel van het Innovative Medicines Initiative van de Europese Unie dat binnen hun Antimicrobial Resistance Accelerator-programma geld beschikbaar stelt voor publiek-private samenwerkingen. De helft van het geld komt van het bedrijfsleven, de andere helft van overheden. Doel is het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen om infecties die ongevoelig zijn voor antibiotica te voorkomen of te behandelen.

In 2019 stierven 1,4 miljoen mensen aan tuberculose. Vorig jaar waren dat er zelfs 2,4 miljoen. Door de coronapandemie hadden mensen slechtere toegang tot gezondheidszorg, waardoor de diagnose niet of te laat werd gesteld. Bovendien verloren mensen hun baan waardoor ze ondervoed raakten en de bacterie meer kans had om toe te slaan. Jaarlijks ontwikkelen zo’n tien miljoen mensen open tuberculose, met name in Zuidoost-Azië, Afrika bezuiden de Sahara en Rusland.

Lees hier het volledige artikel.