Van Rijn gaat ‘thuishulpcode’ verplicht opleggen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaat de code voor fatsoenlijke inkoop van thuishulp verplicht opleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur. Oppositiepartijen zijn bang dat de AMvB een lege huls zal zijn. Dat bleek op 18 februari in een Kameroverleg over arbeidsmarkt in de zorg.

Tienduizenden werknemers in de thuiszorg hebben hun baan al verloren. En het eind is nog niet in zicht. Volgende week is er meer bekend over de afloop van het debacle rond TSN. Maandag 23 februari loopt het aanbod van Buurtzorg Nederland af om driekwart van de zorg over te nemen via de Stichting Familiehulp. De vraag is hoeveel gemeenten hierop zullen ingaan. Kamerleden horen dat gemeenten bang zijn beticht te worden van staatssteun als ze één zorgaanbieder bevoordelen.

Verplichte thuishulpcode voor fatsoenlijke inkoop
Staatssecretaris Van Rijn erkent dat de problemen op de arbeidsmarkt deels samenhangen met de bezuinigingen. Maar hij wijst er ook op dat hij er alles aan doet om de negatieve gevolgen te beperken. Niet voor niets heeft hij met de vakbonden en gemeenten begin december een akkoord afgesloten over fatsoenlijke inkoop van thuishulp, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en extra middelen voor omscholing en sociale vernieuwing.

Lees hier het volledige artikel.