Meer aandacht voor dure geneesmiddelen bij contractering

Toegankelijkheid dure geneesmiddelen blijft aandachtspunt. De betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen staat nog steeds onder druk. Omdat dit een gezamenlijk probleem is, besteden ziekenhuizen en zorgverzekeraars hier meer aandacht aan in hun contractonderhandelingen. Zij werken meer met nacalculaties en maatwerk. Ook onderhandelen zij collectief met geneesmiddelenfabrikanten om lagere prijzen te bedingen.Dit blijkt uit de eerste monitor ‘Contractering geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Betaalbaarheid
Meer dan de helft van de ziekenhuizen geeft aan dat het willen verstrekken van dure geneesmiddelen in het verleden heeft geleid tot financiële knelpunten. Zij probeerden dan contractafspraken met verzekeraars open te breken of ergens anders op te bezuinigen. Er zijn nu meer afspraken over nacalculatie. Dit betekent minder risico voor het ziekenhuis en meer risico voor de verzekeraar. Als tegenprestatie moeten zorgaanbieders bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen monitoren en gepast gebruik ervan stimuleren.

Door collectieve inkoop proberen zorgaanbieders en zorgverzekeraars (onderling en samen) een lagere prijs bij geneesmiddelenfabrikanten te bedingen. Het is van belang dat hen dat samen lukt en niet eenzijdig door zorgverzekeraars wordt opgelegd, omdat ziekenhuizen dan financieel nog meer in de knel komen. Opvallend is dat de meeste zorgverzekeraars en zorgaanbieders aangeven dat zij een lagere geneesmiddelenprijs hebben afgesproken dan voorheen. Dit is vooral het geval bij dure geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. Bij unieke geneesmiddelen is een lagere prijs bedingen lastig, omdat de fabrikant daar een monopoliepositie heeft. In de afgelopen jaren stegen de prijzen steeds.

Lees hier het volledige artikel.