Onregelmatige nachtdiensten vergroot risico op hartziekten bij vrouwen

Vrouwen die onregelmatig nachtdiensten draaien, hebben een licht verhoogd risico op hartziekten. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers in de Verenigde Staten bekeken medische geven van ruim 189.000 vrouwelijke verplegers over een periode van 24 jaar. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA), bleek dat er een significante link is tussen het draaien van afwisselende diensten en coronaire hartziekten.

“Er zijn een aantal bekende risicofactoren voor deze ziekten, zoals roken, een slecht voedingspatroon, weinig bewegen en een verhoogd BMI. Zelfs buiten deze factoren zagen we een verhoogd risico”, aldus hoofdonderzoeker Celine Vetter.

Vrouwen die drie of meer nachtdiensten draaiden de afgelopen tien jaar hadden een verhoogd risico van 15 tot 18 procent, dan de mensen die dat niet deden. De onderzoekers benadrukken dat de resultaten alleen toepasbaar zijn op vrouwen, omdat mannen mogelijk anders reageren op het draaien van nachtdiensten.

Lees hier het volledige artikel.