Gezonde voeding effectief medicijn bij reuma en MS

Focus op onbewerkte voeding en meer groenten en fruit heeft positief effect bij MS- en reumapatiënten, blijkt uit recent onderzoek.

Uit recent voedingsonderzoek blijkt dat het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit, en het matigen van suiker en koolhydraten positieve effecten heeft op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiënten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden.

Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten. Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft te onderzoeken bij reuma- en MS-patiënten, en om deze patiënten zelf te laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet.

Anders leren eten
Bij het onderzoek werden deelnemers begeleid in het anders leren eten door bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community. Deze groepsopzet zorgde ervoor dat de meesten zich goed aan de richtlijnen wisten te houden. Minder koolhydraten en suiker eten, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit bleek ervoor te zorgen dat deelnemers zich gezonder voelden. Zo hadden de MS-patiënten significant minder last van vermoeidheid, ook een half jaar na de begeleiding . Ook voelden zij zich beter dan voorheen, een verbetering die ook zes maanden na afloop nog aanhield.

Lees hier het volledige artikel.