‘De gemiddelde artrosepatiënt bestaat niet’

Ingrid Meulenbelt, hoogleraar bij de afdeling Biomedical Data Sciences, sectie Moleculaire Epidemiologie, ontwierp een ‘gewricht-op-een-chip’. Ze hoopt daarmee aanknopingspunten te vinden voor de ontwikkeling van medicijnen tegen artrose.

Ze oreerde op 19 januari.

“Veel mensen lijden aan artrose, oftewel gewrichtsslijtage”, zegt Meulenbelt. “Dan verdwijnt er kraakbeen uit de gewrichten, wat pijnlijk en invaliderend kan zijn. Van het onderliggende ziektepatroon zijn we door onderzoek veel te weten gekomen, maar dat heeft zich nog niet vertaald in medicijnen die de afbraak van kraakbeen vertragen of stoppen, laat staan genezen. Pas als het echt niet meer gaat, kan iemand in aanmerking komen voor een gewrichtsvervangende operatie.” Daar wil ze wat aan doen.

In kaart brengen
Een van de problemen die de ontwikkeling van medicijnen remt, is dat de farmaceutische industrie tot nu toe heeft gezocht naar een medicijn voor de gemiddelde artrosepatiënt. Maar die bestaat niet, zegt Meulenbelt: “Artrose ontstaat door verschillende oorzaken en de ziekte uit zich op verschillende manieren. Wij willen dan ook eerst de diversiteit in kaart brengen van de moleculaire paden, oftewel ziekteprocessen, die tot artrose leiden en daarmee verschillende patiëntgroepen onderscheiden.”

Lees hier het volledige artikel.