Medicijnmonitor bespaart 81 miljoen euro per jaar

Het gebruik van de zogeheten Medicijnmonitor door de BENU apotheken, zal naar schatting 81 miljoen euro per jaar besparen. Als alle apotheken meedoen, kan het bespaarde bedrag rond de 300 miljoen euro komen te liggen, zo verwachten de onderzoekers.

Dit blijkt uit onderzoek van Equalis Strategy & Modeling.

De kostenvermindering bestaat voor 80 procent uit ziekenhuiskosten. De overige 20 procent valt grotendeels binnen de farmaciekosten, doordat de monitor vervanging van dure medicijnen mogelijk maakt, therapietrouw stimuleert en medicatiegebruik zonder indicatie voorkomt.

Verhoogd risico
De apotheken hoeven niet perse een medicijnmonitor van BENU te gebruiken een soortgelijk programma gebruiken dat inzicht geeft in het medicijngebruik. Inmiddels werken alle BENU-apotheken met het systeem. Apothekers kunnen hiermee snel een verhoogd risico signaleren op medische complicaties bij medicijngebruik en daar actie op ondernemen. Hiermee worden complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen. Dat zou weer kunnen leiden tot een sterke verlaging van de kosten van ziekenhuisopnamen, zo stellen de onderzoekers.

Lees hier het volledige artikel.