Fibromyalgie: de symptomen, oorzaak en behandeling

Verschillende onderzoeken in Europa en Amerika schatten het percentage van mensen met fibromyalgie tussen de 2% en 2,9%. Dat betekent dat er in Nederland ongeveer 40.000 mensen te kampen hebben met symptomen van fibromyalgie.

Fibromyalgie
Bij fibromyalgie heeft iemand pijn in bindweefsel en spieren in en rondom gewrichten en last van stijfheid. De meest gevoelige plekken zitten in de nek, heupen, schouders en handen.

De pijn straalt uit naar de spieren in het hele lichaam. Patiënten hebben daarnaast last van spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, droge ogen en droge mond. Daarnaast hebben patiënten een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. De klachten zijn ’s morgens meestal het hevigst. Veel mensen hebben ook last van stemmingswisselingen. Maar er zijn veel meer klachten die iemand heeft als hij aan deze weke delen reuma lijdt, zoals de aandoening ook wel wordt aangeduid.

Nog geen oorzaak voor fibromyalgie
Helaas is er nog geen oorzaak gevonden voor de ziekte. Zo hebben mensen wel pijn, maar zijn er geen beschadigingen of vergroeiingen aan het bewegingsapparaat. Twee op de honderd volwassenen krijgt fibromyalgie en het merendeel daarvan is vrouw. De aandoening wordt vaak tussen 25 en 40 jaar duidelijk.

Lees hier het volledige artikel.