Registratieplicht wijkverpleegkundige

Verpleegkundigen worstelen met registratieplicht: ‘Even overleggen met de huisarts, dat moeten we verantwoorden’. Caroline Smeets, kwaliteitsverpleegkundige, over de registratieworsteling in de wijkverpleging.

‘We hoeven niet zelf elke 5 minuten te verantwoorden. De route en de werktijden per cliënt staan dagelijks ingepland in onze telefoons. Maar zodra we daarvan afwijken, moeten we dat wel invoeren. Als we langer bezig zijn met een cliënt of als we met de huisarts overleggen. Terwijl dat eigenlijk bij het zorgplan hoort.’

Caroline Smeets vertelt over de dagelijkse praktijk van ‘haar’ wijkverpleegkundigen. Zelf is zij kwaliteitsverpleegkundige. In de Hoeksche Waard, bezuiden Rotterdam, begeleidt zij zo’n twintig wijkverpleegkundigen, van in-opleiding tot erg ervaren. Samen leveren zij zorg aan ruim zeshonderd thuiswonende cliënten.

Smeets heeft ‘er een sport van gemaakt’ om de administratie aan de kaak te stellen. Zij was in 2017 een van de initiatiefneemsters van de actiegroep Meer zorg, minder papier. Kort na zijn aantreden nodigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid haar uit om te praten over de administratie in de zorg.

Lees hier het volledige artikel.