4 robots die in de toekomst verpleegkundigen (kunnen) gaan vervangen

De zorg is heel vooruitstrevend in het gebruik van robots als collega’s. Welke taken doen die zoal?

In de film Robot & Frank bouwt een gepensioneerde inbreker een band op met een zorgrobot. Dat is minder toekomstmuziek dan je wellicht denkt. De vraag is niet of, maar wanneer deze robots het werk van verpleegkundigen (deels) gaan overnemen. Het wemelt nu al van de prototypes. Vier van die vleesvervangers op een rij.

De thuiszorg: Robot Rose (TU Eindhoven)

Op een video ziet ze er wat hoekig en onbehouwen uit: robot Rose. Ze maakt geluiden die industrieel klinken. En ze knijpt een pak yoghurt net niet fijn. Maar zorgverzekeraar CZ gelooft heilig in haar. Samen met Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt ze de robot die op afstand wordt bestuurd. Rose is ontworpen voor de thuiszorgsituatie. Ze gaat huishoudelijke taken doen. Denk aan het inschenken van drankjes of het opwarmen en opdienen van maaltijden. Een exemplaar gaat naar verwachting 20.000 euro kosten.

Klik hier voor het filmpje over Robot Rose


Robot Eva (TU Delft)

Robot Eva ziet er in vergelijking met Rose wat gelikter uit, maar is nog lang niet zo ver doorontwikkeld. Ze is in staat om mensen te volgen, te communiceren en een blikje op te pakken.

Klik hier voor het filmpje over Robot Eva


Uit je isolement met Caredroid Alice

Alice is van een andere orde van Rose en Eva. Ze is niet specifiek ontworpen voor het doen van klusjes, maar om gehandicapten en ouderen uit het isolement te halen en een hart onder de riem te steken. De robot van de Vrije Universiteit in Amsterdam en project SELEMCA (Services for Electro-mechanical Care Agencies), oogt als een pop met blauw haar. Ze vertoont aanstekelijke menselijke trekjes in haar gezicht. De met kunstmatige intelligentie toegeruste robot kan moreel redeneren en communiceren.

Van Alice wordt verwacht dat ze kostenbesparend kan werken, doordat ze het welzijn van mensen verbetert, waardoor minder zorg nodig is. Daarnaast kan zij taken van verzorgers overnemen, waar nu mogelijk te weinig tijd of aandacht voor is. Zo kan ze iemand steeds weer motiveren om zijn of haar gedrag te veranderen. Alice wordt getest in Amsterdamse zorginstellingen.

Klik hier voor het filmpje over Robot Alice


Hulp tegen dementie: Robot Robin

Robot Robin (vroeger Hector) van het bedrijf CompanionAble is speciaal ontwikkeld voor mensen met geheugenproblemen, zoals demente ouderen. De robot oogt als een stripfiguur met hondenogen. Hij vindt zelf zijn weg en werkt in combinatie met een slimme woning, zoals die in Eindhoven waar Robin is getest. De robot zegt goedendag, geeft tips voor een gezonde levensstijl en houdt afspraken, taken en gemiste oproepen bij. Verder kan Robin apparaten in- en uitschakelen. De robot belt in noodsituaties, zoals een val van de patiënt, met een zorgverlener van vlees en bloed.

Klik hier voor het filmpje over Robot Robin

Bron: Intermediair