5 tips om pijn bij gewrichtsklachten en artrose te verminderen

Gewrichtsklachten en artrose kunnen heel vervelende klachten geven. Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht achteruit. Het is een vorm van reuma. Doordat het kraakbeen zachter, dunner en brokkelig wordt, ontstaan er veranderingen in het bot onder het kraakbeen. Dit kan voor veel pijn zorgen.

Daarnaast kunnen de omliggende zenuwen verzwakken of gaan ontsteken.

Artrose is niet geheel te voorkomen. Soms heb je gewoon dikke pech! Toch zijn er wel een aantal factoren die de symptomen en klachten van artrose kunnen verminderen.

*Wij (*redactie Gezondheidsplein) hebben er 5 voor je op een rij gezet:

  1. Leefstijl
    Als je last hebt van overgewicht en daarnaast ook last hebt van artrose of gewrichtsproblemen, dan is het eerste advies vaak om af te vallen. Wanneer je een gezond lichaamsgewicht hebt, zal het gewicht minder op je aangedane gewrichten drukken. Hierdoor kunnen pijnklachten in de gewrichten afnemen.
  2. Beweging
    Het klinkt in eerste instantie misschien niet als vanzelfsprekend, maar lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van pijn in de gewrichten en pijn door artrose. Door regelmatig matig-intensief te bewegen worden de spieren rondom de gewrichten sterker en treden er minder snel ontstekingen op.
    Omdat bewegen bij artrose en gewrichtsklachten vaak pijn doet, is het belangrijk dat je de oefeningen op de juiste manier doet. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan hierbij goede begeleiding geven.

Lees hier het volledige artikel.