9 op de 10 medewerkers in de gehandicaptenzorg heeft last van agressie

Medewerkers in de gehandicaptensector hebben nog steeds buitensporig veel te maken met agressie en geweld op de werkvloer. 70 procent van de medewerkers heeft last van fysieke agressie door cliënten zoals slaan, bijten, schoppen en knijpen en 80 procent met verbale agressie als schelden en dreigen.

1 op de 4 medewerkers heeft last van agressie door familie of bekenden van cliënten. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV Zorg & Welzijn.

Als belangrijkste oorzaken worden genoemd te weinig collega’s, krappe bezetting en te veel tijdelijke flexkrachten. Slechts 7 procent van de medewerkers in de gehandicaptenzorg heeft nooit met een vorm van agressie te maken gehad. Meer dan de helft van de respondenten ziet het aantal agressie-incidenten toenemen. Een derde van alle medewerkers hoort na een melding niets meer van hun leidinggevenden en ruim 60 procent vindt dat zelfsturende teams zelf invloed moeten hebben op maatregelen om de veiligheid te verbeteren.

Schokkend resultaat
“Dat is een schokkend resultaat. Als vakbond begrijpen we dat agressie in deze sector voorkomt, maar wij weigeren om agressie als een normaal verschijnsel te accepteren,” zegt CNV-voorzitter Zorg & Welzijn Anneke Westerlaken. “Als eerste pleiten we voor meer gekwalificeerd personeel en stabiliteit in de teams. Om de veiligheid te verbeteren moet het personeel meer invloed en zeggenschap op de werkvloer krijgen.

Lees hier het volledige artikel.