Aandeel borstsparende operaties ’89-’15 sterk gestegen; grote regionale variatie

Het aandeel patiënten met borstkanker dat een borstsparende operatie kreeg, is tussen 1989 en 2015 sterk toegenomen in Nederland. Wel bestonden er grote regionale variaties die, hoewel gedaald, nog steeds voortduren.

Dat blijkt uit een landelijke studie van Marissa van Maaren (IKNL) en collega’s.

De gevonden variatie duidt volgens de onderzoekers op het ontbreken van volledige consensus over de indicaties voor initiële chirurgie en onderstreept de noodzaak van implementatie van een uniforme behandel- en besluitvormingsstrategie. Andere factoren die meespelen zijn persoonlijke ervaringen van chirurgen en -zeker niet als laatste- persoonlijke voorkeuren en psychologische overwegingen van patiënten.

Onderzoek heeft aangetoond dat borstsparende chirurgie (BCS) in combinatie met radiotherapie even veilig is als een borstamputatie bij de behandeling van borstkanker. In deze population-based studie zijn trends ten aanzien van borstsparende chirurgie geëvalueerd in de periode 1989 tot 2015 in negen regio’s in Nederland. In de studie werden alle vrouwen geïncludeerd die tussen 1989 en 2015 zijn gediagnosticeerd met primaire borstkanker (T1-2 N0-1) en een borstsparende operatie dan wel mastectomie kregen. De data waren afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Lees hier het volledige artikel.