Aanwijzingen voor auto-immuunreactie als oorzaak van oogziekte glaucoom

Het immuunsysteem lijkt een belangrijke rol te spelen bij gezichtsverlies door de oogziekte glaucoom. Tot nu toe was onbekend hoe de schade aan het oog precies ontstaat.

Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amerikaanse collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Hun ontdekking dat er een auto-immuunreactie ten grondslag ligt aan de oogziekte glaucoom was een schok voor de wetenschappelijke wereld, vertelt hoogleraar Oogheelkunde Martine Jager. “Het heeft ons drie jaar gekost om dit artikel gepubliceerd te krijgen. Tot nu toe werd gedacht dat de ziekte werd veroorzaakt door een hoge oogdruk. Niemand wilde ons geloven dat het afweersysteem een rol speelt.”

Stressreactie in het oog
Het balletje begon te rollen toen een collega aan Jager vertelde over haar moeder met glaucoom bij wie het gezichtsveld achteruit was gegaan nadat ze de griep had gehad. “Ik dacht: daar moest het immuunsysteem iets mee te maken hebben, want griep verandert niets aan de oogdruk”, aldus de hoogleraar. Dat bleek inderdaad het geval.

Lees hier het volledige artikel.