Afbakening Wtcg nog steeds niet goed in 2011

Het CAK heeft net de brieven verstuurd waarin staat welke mensen dit jaar recht hebben op een Wtcg-uitkering. Ook dit jaar zijn er volgens de media weer veel mensen die onterecht geld krijgen. Daarnaast zijn er ook nog steeds mensen die niks krijgen, terwijl ze wel tot de doelgroep behoren. De CG-Raad vindt dat de regeling daarom verder moet worden verbeterd.

De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is eind 2008 overhaast ingevoerd. De CG-Raad heeft er toen nadrukkelijk op gewezen dat de afbakening van de doelgroep grote gebreken vertoonde en dat uitstel van de regeling gewenst is. Daar is door het toenmalige kabinet Balkenende geen gehoor aan gegeven.
Het resultaat is nu dat veel mensen die het geld niet nodig hebben, wel geld krijgen. Daarnaast zijn er ook mensen die onterecht geen geld krijgen, zoals veel blinden en slechtzienden en mensen met zeldzame aandoeningen.

Verbetering regeling
De CG-Raad wil verbetering van de regeling en heeft er al vaker op gewezen dat de afbakening  niet op orde is en gepleit voor een andere systematiek. Afschaffing van de Wtcg is echter uit den boze als er niks beters voor terugkomt. Bovendien is het nog altijd zo dat het merendeel van het geld wél bij de juiste mensen terechtkomt.

De Wtcg afschaffen zal zeer negatieve inkomenseffecten hebben voor chronisch zieken en gehandicapten. Veel chronisch zieken en gehandicapten hebben door hun aandoening vaak al een lager inkomen dan gemiddeld en daarbij komen dan nog extra hoge (ziekte)kosten. De 153 tot 510 euro per jaar uit de Wtcg is dan een welkome aanvulling.
Bovendien heeft het kabinet onlangs al aangekondigd dat het budget voor de Wtcg wordt gehalveerd. Daarnaast worden chronisch zieken en gehandicapten geconfronteerd met ondermeer bezuinigingen op de zorgtoeslag en verhoging van het eigen risico. Al met al leidt dit tot een enorme inkomensachteruitgang bij chronisch zieken en gehandicapten. Voor mensen met een modaal inkomen kan dit oplopen tot 1400 euro per jaar, blijkt uit berekeningen van het Nibud. Nieuwe bezuinigingen op de Wtcg zouden ook de allerlaagste inkomens treffen.

Steekproef
Een Vandaag nam vorig jaar een steekproef. Daaruit bleek dat van de vijfduizend  mensen die Wtcg-geld hadden ontvangen 12% dat niet nodig vond. Bijvoorbeeld omdat de gemaakte kosten al volledig door de zorgverzekering waren vergoed. Uit de steekproef bleek overigens ook dat er veel mensen zijn die onterecht geen geld krijgen, terwijl ze wel chronisch ziek of gehandicapt zijn.
Overigens zijn de criteria voor de Wtcg dit jaar al wel verder verbeterd. Maar blijkbaar nog niet voldoende.

Bekijk hier de brandbrief van oa CG-Raad uit september 2011
Bekijk hier het bericht ‘Wtcg blijft gemoederen bezig houden’ uit 2010
Bekijk hier het bericht  ‘Onrust over uitkering Wtcg-geld’ uit 2010

Bron: CG-raad