Afspraken met leidinggevende zijn belangrijk voor werk en mantelzorg

Werk en mantelzorg moeten op een ‘verantwoorde wijze’ met elkaar gecombineerd kunnen worden. Zeker als in de toekomst het beroep op mantelzorg groter wordt. Begrip van en afspraken met de leidinggevende zijn van groot belang om voor de naaste te kunnen zorgen.

Dat blijkt uit het SCP-rapport Werk en mantelzorg.

Bijna 2 miljoen mensen combineren mantelzorg met een betaalde baan. 20 procent van hen geeft intensieve mantelzorg, meer dan 8 uur per week. Vooral voor de groep intensieve mantelzorgers is de tijdsinvestering soms problematisch. ‘Voor werkenden zijn met name de mogelijkheid om flexibel te werken en het luisterend oor van de leidinggevende belangrijk om te kunnen mantelzorgen’, zegt Inger Plaisier, een van de SCP-onderzoekers. ‘Daar is ook een andere kant aan, namelijk het risico dat je werk en zorg integreert en beide niet naar eigen tevredenheid kunt doen.’

Op 13 februari, presenteerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het rapport: “Werk en mantelzorg, kwaliteit van leven en het gebruik van ondersteuning op het werk”. Onderzoekers Inger Plaisier, Alice de Boer en Mirjam de Klerk hebben 1100 werkende mantelzorgers geënquêteerd. Opmerkelijke uitkomst: 73 procent van de geënquêteerden vindt dat werk en zorg goed te combineren zijn. Van de wettelijke zorgverlof-regeling wordt relatief weinig gebruik gemaakt. Die regeling geeft de mogelijkheid om voor mantelzorg gebruik te maken van kortdurend betaald verlof (4 tot 6 dagen) of langdurend onbetaald verlof.

Lees hier het volledige artikel.