Oplossing oplopende medicijntekorten nog niet in zicht

Er moet snel een oplossing komen voor de almaar oplopende lijst aan medicijntekorten. De problemen stapelen zich op, over de oorzaak zijn de hoofdrolspelers in gesprek.

Andere medicijnen
Elke dag moeten apothekersassistenten en huisartsen patiënten uitleggen waarom ze een ander medicijn krijgen dan ze gewend zijn. ,,Dat geeft heel veel druk en chagrijn. Dit speelt nu al een aantal jaren en het wordt alleen maar erger”, zegt Jouke de Jong, woordvoerder van de Friese Apothekers Vereniging.

Alternatieven voor een niet leverbaar medicijn hebben lang niet altijd dezelfde werking, zegt De Jong. ,,Dat werd vorig jaar met de anticonceptiepil goed zichtbaar. Als je wisselt van pil, merken vrouwen dat door het hele lichaam. Maar ook aan bloeddrukverdunners of hartmedicatie moeten patiënten wennen.”

Oorzaak medicijntekort
Over de oorzaak van het medicijnentekort is een groot meningsverschil. Groothandelaren, apothekers, zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid leggen de schuld bij elkaar.
Ze proberen sinds enige weken met elkaar op een lijn te komen, die gesprekken lopen nog. Er is in elk geval een verband met de invoering van het preferentiebeleid, acht jaar geleden.

Lees hier het volledige artikel.