Artsen: noem kanker niet altijd kanker

Kanker hoeft niet kanker te heten als het niet levensbedreigend is. Voor minder ernstige vormen van kanker is een nieuwe definitie nodig, betogen Amerikaanse oncologen in het JAMA.

Dit meldt de Volkskrant. Volgens de artsen leidt de steeds betere diagnostiek van kanker tot overbehandeling. Lang niet alle gevonden kanker vormt een bedreiging. Bovendien kan het woord kanker bij patiënten onnodige angst opwekken.

Overbehandeling

De artsen wijzen op een twintig jaar lopende studie onder prostaatkankerpatiënten. Uit de resultaten blijkt dat screening het aantal patiënten met vergevorderde prostaatkanker heeft teruggedrongen, maar dat er ook veel meer onschuldige afwijkingen zijn gevonden bij oudere mannen. Patiënten laten deze afwijkingen vaak onnodig bestralen of opereren, wat bovendien risico geeft op complicaties.

Borstkanker

In Nederland concentreert de discussie zich vooral rond de screening op borstkanker. In 2011 werd bijvoorbeeld bij 16.000 vrouwen borstkanker vastgesteld, maar in 13 procent van de gevallen ging het om ductaal in-situ carcinomen.

Artsen hebben dan te maken met ‘een delicate balans tussen valse geruststelling en onterechte ongerustheid’, verklaart patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek. En dat probleem los je niet op met een andere definitie van de aandoening, vult internist-oncoloog Stefan Sleijfer van het Erasmus MC aan.

Nuanceren

In-situ carcinomen worden meestal toch verwijderd, weet hoogleraar Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. ‘Het is wel goed om tegenover patiënten te nuanceren’, vindt ze. ‘We zouden beter kunnen spreken over goedaardige cellen en daarbij uitleggen dat die soms kwaadaardig kunnen worden.’

Risico’s beter inschatten

Volgens Wesseling is het nog te vroeg om het woord kanker weg te laten. Daarvoor zijn technieken nodig die betere risico-inschattingen van in-situ carcinomen mogelijk maken. Wesseling: ‘Ideaal is dat we in de toekomst een biopt kunnen nemen van afwijkende cellen en dan een serie eigenschappen op een rijtje hebben waarmee we het verloop van de ziekte kunnen voorspellen.’

In zijn recente blog ‘Harde feiten, zachte zorg‘ haalt ook huisarts Bart Timmers de discussie over het woord kanker aan.

Bron: Volkskrant via artsennet