Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel: cijfers 2017

In Nederland is er door de jaren heen een grote bereidheid om zorgkosten te dragen voor een ander. In 2017 gaf bijna driekwart van de Nederlanders aan dat zij bereid waren om in het basispakket te betalen voor zorgbehandelingen waar zij zelf (nog) geen gebruik van maken.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van het Nivel, met metingen in 2013, 2015 en nu ook 2017.

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. In de zorgpremie voor het basispakket zijn de zorgkosten opgenomen van zowel onszelf als van anderen. Wanneer mensen minder bereid zijn te betalen voor een ander, kunnen deze solidariteitsprincipes onder druk komen te staan. De resultaten van het Nivel-onderzoek laten zien dat mensen over het algemeen solidair zijn met anderen.

Pech
Er zijn wel verschillen in de mate van solidariteit. Met mensen die ‘pech’ hebben is meer solidariteit dan met mensen die schijnbaar zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Zo kunnen mensen die een genetische aanleg hebben voor een ziekte, op meer solidariteit rekenen dan mensen die roken, drinken of een ongezonde levensstijl hebben. Door de jaren heen is dit overigens wel aan het verschuiven, zo blijkt uit het Nivel-rapport.

Lees hier het volledige artikel.