Behandeling oudere borstkankerpatiënt verschilt tussen landen

Welke behandeling je als oudere vrouw met borstkanker krijgt, verschilt erg van land tot land, ontdekte onderzoeker Mandy Kiderlen. Maar die verschillen in behandeling hebben gek genoeg geen invloed op de overleving.

Op 14 februari promoveerde Kiderlen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Kiderlen vergeleek de behandeling van borstkanker bij oudere vrouwen in zeven landen: Nederland, België, Zwitserland, Ierland, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten. De promovendus keek naar opereren en bestralen, oftewel de plaatselijke behandeling van de tumor.

Wel of niet nabestralen
Volgens de richtlijnen krijgen borstkankerpatiënten een borstamputatie of een borstsparende operatie. Bij een borstsparende operatie volgt bestraling om eventueel achtergebleven kankercellen te doden. Maar in praktijk wordt die nabestraling bij oudere patiënten nogal eens achterwege gelaten, ontdekte de onderzoeker.

“De vraag is of dat erg is, het kan best een goede beslissing zijn”, vindt Kiderlen. “Bijvoorbeeld wanneer vrouwen toch al een lage levensverwachting hebben door andere ziekten. Het strookt alleen niet met de richtlijnen.” In het ene land wordt vaker nabestraald dan in het andere. Op de overleving heeft dit geen effect.

Lees hier het volledige artikel.