Beperkte kansen om ziekten te voorkomen door persoonlijk leefstijladvies op basis van DNA-test

Om het risico op veelvoorkomende aandoeningen te verkleinen, bieden DNA deoxyribonucleic acid -testen nu nog weinig kansen om leefstijladvies te personaliseren. Uit een verkenning van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat voor weinig veelvoorkomende ziekten al een DNA-test bestaat die het risico op het krijgen van deze aandoeningen goed kan voorspellen.

Verder blijken leefstijladviezen voor veel van deze aandoeningen hetzelfde te zijn, zoals niet roken en voldoende bewegen.

In Nederland komen sommige aandoeningen veel voor, zoals hart- en vaatziekten, kanker en obesitas. De oorzaak hiervan is een combinatie tussen genetische aanleg, gedrag en omgevingsfactoren. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft verkend of DNA deoxyribonucleic acid -testen samen met leefstijladviezen kunnen helpen voorkomen dat mensen zo’n ziekte krijgen. Een DNA-test uitvoeren om leefstijladviezen te personaliseren lijkt echter op dit moment nog weinig nut te hebben.

Kansen benutten en ontwikkelingen monitoren
Voor enkele specifieke aandoeningen ziet het RIVM wel kansen om DNA-testen te gebruiken voor persoonlijk leefstijladvies. Een goede DNA-test en persoonlijke leefstijladvies voor mensen met een verhoogd genetisch risico bestaan voor de oogziekte leeftijdsgebonden maculadegeneratie en de hart- en vaatziekte familiaire hypercholesterolemie.

Lees hier het volledige artikel.