Betaalde hulp aan kankerpatiënt stuit op weerstand

Kankerpatiënten die zich willen voorbereiden op een gesprek met hun oncoloog kunnen daar nu voor honderden euro’s hulp van andere artsen voor inschakelen. Dat initiatief stuit op flinke weerstand.

Ruim dertig (huis)artsen en medisch specialisten hebben zich aangesloten bij de Medical Navigators. Dit is een bedrijf van oud-KWF-medewerkers, waar kankerpatiënten een arts kunnen inhuren om zich voor te bereiden op hun gesprek met de oncoloog.

Een gesprek aan huis van anderhalf uur kost 335 euro, voor elk uur extra komt er 150 euro bij. Volgens oprichter Sandra Kloezen is er behoefte aan zo’n dienst, omdat het in de spreekkamer nu vaak aan tijd en aandacht ontbreekt. ,,Mensen met kanker worden overspoeld met informatie en adviezen. Het is moeilijk en stressvol om dan helder te krijgen wat wijsheid is om te doen. Onze ‘navigators’ (artsen, red.) geven geen second opinion, maar denken mee.”

Angst
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft grote bezwaren tegen dit initiatief. Ze vindt dat de navigators op de stoel van de behandeld arts gaan zitten en inspelen op de angst en onzekerheid van kankerpatiënten. Bovendien moeten vragen van de patiënt in eerste instantie binnen het ziekenhuis worden beantwoord en dat zou gratis moeten zijn. ,,Dat valt gewoon onder de basisverzekering. Straks krijgen we de situatie dat alleen de patiënt met een dikke portemonnee hulp van buitenaf kan inschakelen, terwijl zorg voor iedereen toegankelijk moet zijn”, aldus NFK- woordvoerder Marlijn Caspers.

Lees hier het volledige artikel.