Beter een matje bij kleine navelbreuk

Bij kleine navelbreuken werkt de kunstmatige versteviging door middel van een zogenaamd ‘matje’ beter dan een hechting. Na een hechting komt de navelbreuk namelijk drie keer zo vaak terug.

Klachten
In Nederland worden jaarlijks zo’n 4.500 mensen geopereerd aan een navelbreuk. Dat is een buikwandprobleem dat veel klachten geeft, zoals pijn en beklemming van de darm. In sommige gevallen wordt er gehecht, maar er worden ook matjes gebruikt. Dat is een kunstmatige versteviging die met een operatie wordt ingebracht.

Besparing
Bij kleine navelbreuken blijken deze matjes uitstekend te werken, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. De navelbreuk komt ruim drie keer zo vaak terug als er geen matje gebruikt wordt maar alleen een hechting. “Ten opzichte van hechtingen geven deze matjes niet meer pijn of complicaties”, vertelt arts-onderzoeker Ruth Kaufmann. “Het leidt ertoe dat mensen minder vaak terug hoeven te komen om nog een keer geopereerd te worden. Dat kan ook een flinke besparing van de almaar stijgende Nederlandse zorgkosten opleveren.”

Pijnlijk
In de media verschenen de afgelopen jaren berichten over negatieve gevolgen na operaties met matjes naar aanleiding van het gebruik van zogeheten matjes bij verzakking van de bekkenbodem. Destijds waren er verhalen over patiënten met permanente pijn en weinig zicht op verbetering. Bij navelbreuken is dat risico op pijn sowieso minder. “Daar liggen minder zenuwen dan bij de bekkenbodem en de lies. Rondom de navel is het gebruik van de matjes daardoor veel minder pijnlijk”, aldus Kaufmann.

Lees hier het volledige artikel.