Bijna honderd buitenlandse artsen zonder BIG staan klaar voor coronazorg

Buitenlands gediplomeerde artsen mogen, mits zij voldoende bekwaam zijn, aan de slag tijdens de coronacrisis. Dat laat het ministerie van VWS weten, nadat de Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA) vorige week aangaf dat ook haar achterban graag een steentje wil bijdragen.

Op een oproep onder de achterban van de VBGA kwamen tot nu toe aanmeldingen van 96 artsen en zes andere zorgprofessionals binnen, vertelt VBGA-voorzitter Nafise Ghalandari. Ghalandari: ‘Dat was boven onze verwachtingen. We zijn heel blij dat zoveel artsen bereid zijn in deze crisis te helpen. Ook zijn we heel blij dat het ministerie van VWS ons aanbod serieus neemt. We haken aan bij het VWS-initiatief extrahandenvoordezorg.nl. Ik heb begrepen dat mensen die zich daar hebben gemeld komend weekend worden gebeld om te praten over hun beschikbaarheid.’

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS mogen de buitenlands gediplomeerde artsen aan de slag onder de zogeheten verlengdearmconstructie. Dat betekent dat zij mogen werken in opdracht en onder verantwoordelijkheid van een bevoegde BIG-zorgverlener en dat tussenkomst en toezicht goed geborgd dienen te zijn. Die bevoegde zorgverlener dient zich ervan te vergewissen dat dat niet-BIG-geregistreerde zorgverlener wel bekwaam is. En over de precieze werkzaamheden moeten goede afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer.

Lees hier het volledige artikel.