Hoe ontstaan blauwe plekken en hoe behandel je ze?

Het beloop van een blauwe plek is een beetje zoals die van een toverbal in slow motion. De eerste dagen is de plek rood, blauw, paars en gezwollen. Na een kleine week wordt de plek groen, daarna geel, om na anderhalve week bruin te kleuren.

Het duurt twee tot vier weken voordat een blauwe plek verdwenen is, wat best een behoorlijke periode is gezien het feit dat het met een flinke hamerslag op een vinger, of een onhandige beuk tegen een laaghangende afzuigkap, in een fractie van een seconde veroorzaakt kan zijn.

Onderhuidse bloeding
Bij die klap knappen de vaatjes en loopt er bloed uit; allemaal onderhuids. Een bloeduitstorting, met een medische term een hematoom, is eigenlijk een ophoping van dit bloed. Ongevaarlijk, maar wel vervelend vanwege het beurse gevoel. En fraai is anders.
Bijzonder weetje, opgediept uit een naslagwerk voor huisartsen: een blauwe plek kan zich verplaatsen. Een bekende wandeling is die van het voorhoofd naar de oogkas; een verschuiving die onder meer wordt ingezet door de zwaartekracht.

Hoe ontstaat blauw plek
Nog een wetenswaardigheid: een blauwe plek hoeft niet per se door een klap te komen, maar kan bij ouderen met kwetsbare vaten zelfs bij het krabben ontstaan. Maar ook van binnenuit, kunnen, bij een verkeerde, abrupte beweging, vaatjes stuk gaan. Andere blauweplekken-veroorzakers zijn bloedstollingsziekten of bepaalde geneesmiddelen, die als bijwerking hebben dat mensen sneller een bloeduitstorting krijgen.

Lees hier het volledige artikel.