Boost voor onderzoek naar behandeling artrose met stamcellen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen een miljoen euro subsidie voor onderzoek naar de behandeling van artrose met stamcellen.

De wetenschappers zijn onderdeel van een groot Europees onderzoeksconsortium dat als doel heeft de stamceltherapie zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten met artrose.

“Bij de artrose-onderzoeksgroep van de sectie Moleculaire Epidemiologie van het LUMC hebben we veel kennis over hoe je stukjes artrose kraakbeen kunt kweken” aldus prof. Ingrid Meulenbelt, hoogleraar Moleculaire biologie van artrose. Dit kraakbeen is afkomstig van patiënten die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan. Onderzoeker Yolande Ramos, ook werkzaam bij de sectie Moleculaire Epidemiologie, voegt vervolgens haar expertise toe op het gebied van stamcelbiologie.

Kraakbeen herstellen
De onderzoekers gebruiken het gekweekte menselijke kraakbeen en de stamcellen als model om erachter te komen hoe de stamceltherapie voor artrose precies werkt. “Onze Europese collega’s hebben al laten zien dat stamceltherapie het kraakbeen kan herstellen bij proefdieren, maar het is nog onduidelijk hoe dat precies werkt. Welke stoffen scheiden de stamcellen uit en hoe reageren de kraakbeencellen daarop? Dat gaan we uitzoeken middels het gekweekte kraakbeen, de stamcellen en moleculaire profielen”, legt Meulenbelt uit.

Lees hier het volledige artikel.