Borstimplantaten en de kans op BIA-ALCL

Voor Allergan Biocell borstimplantaten is het aannemelijk dat er een verhoogd risico is op *BIA-ALCL (*borstimplantaat gerelateerde Anaplastisch Grootcellig Lymfoom) een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

De gevallen van BIA-ALCL in Nederland komen vooral voor bij Biocell en andere borstimplantaten met een ruwe buitenkant. Toch vond het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onvoldoende bewijs dat andere borstimplantaten met een ruwe buitenkant een vergelijkbaar risico geven als Biocell. Dit komt door het kleine aantal BIA-ALCL gevallen en het beperkte gebruik van deze andere implantaten.

Verbod in Frankrijk
Sinds 5 april 2019 zijn in Frankrijk bepaalde typen borstimplantaten uit voorzorg verboden. Het gaat om macrogetextureerde en poly-urethaan gecoate (PU-gecoat) borstimplantaten. Dit zijn borstimplantaten met een ruwe buitenkant. Frankrijk neemt dit besluit omdat zij aanwijzingen zien dat borstimplantaten met een ruwe buitenkant een verhoogd risico geven op BIA-ALCL. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het RIVM gevraagd om de wetenschappelijke onderbouwing van het Franse besluit te beoordelen.

Borstimplantaten met een ruwe buitenkant
De meeste gevallen van BIA-ALCL zijn bekend bij Biocell borstimplantaten. Dit zijn borstimplantaten met een ruwe buitenkant. Voor Biocell implantaten is het aannemelijk dat er een verhoogd risico is op BIA-ALCL. Het exacte risico is niet bekend. Dit type implantaat is sinds eind 2018 niet meer te koop in Europa. De fabrikant heeft de aanwezige voorraden teruggehaald.

Lees hier het volledige artikel.