Buurtrechten, wat kun je ermee?

LSA pleit voor buurtrechten. Met buurtrechten krijgen bewoners echt iets te zeggen over hun omgeving én de mogelijkheid geld te verdienen door betaald publieke diensten over te nemen. Zowel op lokaal als op rijksniveau is men nu actief bezig te kijken of buurtrechten kunnen worden ingevoerd.

Buurtrechten creëren ruimte voor bewonersinitiatief.
Het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) ziet dat actieve bewoners veel obstakels moeten overwinnen om positieve veranderingen in hun wijk tot stand te brengen. Vaak zit die tegenwerking in logge besluitvorming, bureaucratie of ambtelijke onwennigheid.

Nu er steeds duidelijker en meer wordt ingezet op bewonerskracht en -verantwoordelijkheid is het nog belangrijker dat de bewoners die de verantwoordelijkheid op zich willen nemen, ook de rechten krijgen om dit te doen. Daarom is het tijd voor de invoering van buurtrechten. Het is niet zo dat het LSA pleit voor meer regels in de buurt, maar wel voor meer zeggenschap voor bewoners en ruimte voor bewonersinitiatief. Het LSA maakt zich daar sinds 2011 sterk voor. Vandaag, 23 oktober 2014, liet Grace Tanamal (PvdA) weten dat zij de rechten voor buurtbewoners in zou willen voeren.

Het LSA heeft, geïnspireerd op de Localism Act uit Engeland, een pakket buurtrechten ontworpen waarmee bewonersinitiatieven worden gestimuleerd. In Engeland is de Localism Act sinds april 2012 van kracht. Daar hebben bewoners goede ervaringen opgedaan met de vastgelegde ‘community rights’.

Welke rechten en wat kun je ermee?

Het recht om uit te dagen
Het Engelse “right to challenge”: als bewonersgroepen menen dat ze een publieke taak efficiënter of beter kunnen uitvoeren dan de instelling die dat nu doet hebben ze het recht de opdrachtgever ‘uit te dagen’ tot een nieuwe aanbesteding waarbij het bewonersinitiatief volwaardig deelneemt. Daarbij hoort dat de budgetten die aan publieke taken besteed worden inzichtelijk zijn (buurtbegrotingen). Met dit recht kunnen actieve bewoners bijvoorbeeld betaald het ouderenvervoer overnemen, of betaald het groenbeheer in een wijk gaan doen.

Lees hier het volledige artikel.