Colonoscopie: ‘Het onderzoek is klaar voor je het weet’

Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij sturen hun ontlasting op, die nagekeken wordt op bloedsporen.

“Als er bloed bij de ontlasting zit, duidt dat niet direct op kanker. Een kijkonderzoek in de darmen geeft uitsluitsel”, vertelt maag-darm-leverarts Ramon-Michel Schreuder. Maar hoe werkt zo’n darmonderzoek? En wie staan er op een endoscopiekamer?

Voordat het darmonderzoek (ook wel colonoscopie genoemd) plaatsvindt, is het heel belangrijk dat de darmen leeg zijn. “Anders zien wij niets. Dus de avond voorafgaand aan het onderzoek en op de ochtend zelf, moeten mensen een laxerend middel drinken. Eigenlijk is dit het meest vervelende van het gehele onderzoek. Dat horen wij vaak van patiënten”, vertelt Ramon-Michel Schreuder.

Roesje
Een half uur voor het darmonderzoek meldt de patiënt zich in het ziekenhuis en wordt hij/zij gereed gemaakt voor het onderzoek “Patiënten krijgen een roesje. Soms worden zij halverwege het onderzoek lichtelijk wakker en kunnen zij meekijken op het scherm. Soms stellen patiënten dan vragen, maar zij kunnen zich dit na afloop vaak niet herinneren, omdat het middel dat is toegediend ervoor zorgt dat zij vergeten wat er is gebeurd”, legt Schreuder uit.

Lees hier het volledige artikel.