Computer matcht donor en moeilijk te transplanteren nierpatiënt

Een speciaal gebouwd computerprogramma moet het voor moeilijk te transplanteren nierpatiënten mogelijk maken een geschikte donornier te vinden.

Het computerprogramma werd mogelijk gemaakt door de stichting Een Nier Voor Jeroen. Het geld van de stichting, die is opgezet voor nierpatiënt Jeroen van Setten, is afkomstig van een crowdfundingactie die naasten van Van Setten vier jaar geleden hebben opgezet. Het geld was bestemd voor een – toen nog – niet verzekerde innovatieve behandeling in het Erasmus MC.

Van Setten is namelijk, na drie voorgaande transplantaties, hoog geïmmuniseerd. Dat betekent dat hij antistoffen in zijn bloed heeft tegen de meeste potentiële nierdonoren. Het is voor deze groep mensen erg moeilijk een passende nier te vinden.

Cross-over
In Nederland bestaat al jaren het landelijk cross-over programma. Dat is een soort ruilsysteem waaraan alle niet bij elkaar passende koppels van levende nierdonoren en hun ontvangers deelnemen. Bij deze koppels heeft de ontvanger antistoffen tegen de donor. Door middel van ruilen vinden veel koppels een donor waartegen zij helemaal geen antistoffen hebben. Hoog geïmmuniseerde patiënten zoals Jeroen vinden slechts zelden een passende donor in het huidige cross-over programma.

Lees hier het volledige artikel.