Coronacrisis: modelleren in de mist

Wat zijn de modellen waard?
Inmiddels lijkt heel Nederland aan het rekenen te zijn aan het nieuwe coronavirus. Als individu kan je honderden besmettingen voorkomen, laten de simpelste sommetjes zien. Maar of we genoeg IC-bedden hebben kunnen zelfs de meest geavanceerde modellen ons niet vertellen. Welke rekenmethoden zijn er in omloop en wat heb je er aan?

Sinds een week of twee lijkt Nederland geen zeventien miljoen bondscoaches meer te tellen, maar zeventien miljoen epidemiologen. Niet gehinderd door enige kennis van zaken kruipen we achter onze rekenmachines, en verkondigen op Facebook en Twitter hoeveel ziekenhuisopnamen en sterfgevallen de coronacrisis ons nog op gaan leveren.

Sommige van die sommetjes zijn best zinvol. Niet vanwege hun voorspellende waarde, wel om te begrijpen hoeveel verschil je als individu kan maken – gewoon door thuis te blijven en de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Maar hoe zit het eigenlijk met de modellen die de echte epidemiologen maken? Hoe rekent het RIVM de mogelijke scenario’s door? NEMO Kennislink duikt in de getallen, en loopt zowel de bierviltjesberekeningen als de geavanceerde modellen voor u langs.

Lees hier het volledige artikel.