De emotionele impact van kanker

“U heeft kanker”. Het zijn slechts drie woorden die het leven van de patiënt en zijn naasten volledig op de kop zetten. Op zowel lichamelijk als geestelijk gebied verandert er veel. Angst, stress, verdriet, boosheid en vermoeidheid zijn veelvoorkomende emoties.

Na de diagnose ben je vooral bezig met de medische behandeling. Je gaat als patiënt en naaste een achtbaan door van afspraken, onderzoeken en behandelingen. Dan is er nog weinig ruimte om stil te staan bij je emoties. Vaak ontstaat pas ná het medische traject ruimte in je hoofd voor emoties. Hoe nu verder? Er is gespecialiseerde hulp beschikbaar als je last krijgt van klachten als angst, somberheid, slaapproblemen of ernstige vermoeidheid. De huisarts kan jou helpen met het vinden van geschikte hulp.

Inloophuizen
Nederland telt tientallen inloophuizen verspreid over het land. Inloophuizen bieden laagdrempelig contact met lotgenoten, ontspannende activiteiten en andere mogelijkheden om je verhaal te doen. Je kunt er meestal zonder afspraak binnenlopen. Een bezoek aan een inloophuis is gratis, maar soms wordt een kleine bijdrage gevraagd voor activiteiten. Regelmatig organiseren inloophuizen thema- en voorlichtingsbijeenkomsten. Kijk voor meer informatie over inloophuizen op www.ipso.nl.

Lees hier het volledige artikel.