Delen van gegevens en materiaal brengt therapie op maat voor darmkankerpatiënten dichterbij

Per dag krijgen 40 mensen te horen dat ze darmkanker hebben, oftewel 14.000 nieuwe patiënten per jaar. Een deel kan door bestaande behandelingen worden genezen. Echter, een aanzienlijke groep patiënten overlijdt nog steeds aan deze ziekte. In 2017 stierven meer dan 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker.

Om de kans op genezing na een operatie voor darmkanker te vergroten wordt bij een deel van de patiënten aanvullend chemotherapie gegeven. Van elke 10 patiënten die worden behandeld, zou bij 5 patiënten de ziekte sowieso niet terugkeren, met of zonder chemotherapie. Bij 3 patiënten komt de ziekte altijd terug, ondanks de chemotherapie en slechts bij 2 van de 10 patiënten komt de ziekte niet terug door de chemotherapie. Op dit moment kan niet van tevoren worden voorspeld welke patiënt in welke groep valt. Met andere woorden: 8 patiënten krijgen onnodig chemotherapie, met de bijbehorende tijdsinvestering, kosten en het meest vervelend de bijwerkingen die onherstelbare schade kunnen geven.

Samen tegen darmkanker
De beschikking van artsen over bestaande data van patiënten met darmkanker waardoor meer onderzoek kan worden verricht, kan daar een positieve verandering in brengen. Hiervoor pleit Miriam Koopman. Het samenwerkingsverband “Samen tegen Darmkanker” heeft als doel de activiteiten op het gebied van onderzoek en gegevensverzameling in Nederland op elkaar af te stemmen.

Lees hier het volledige artikel.