Depressie gerichter behandelen door betere typering

Depressie kan op veel verschillende manieren behandeld worden. Stuk voor stuk zijn de behandelingen evidence based en min of meer effectief. Helaas is het onduidelijk in welk geval de ene therapie wel werkt en de andere niet. Betere typering van de depressie en van de patiënt, maakt gerichte behandeling mogelijk. Onderzoek naar bijzondere kenmerken zal depressiebehandeling effectiever maken. Dat is de centrale lijn van de inaugurale rede van prof. dr. Frenk Peeters bij de aanvaarding van zijn leerstoel ‘Behandeling van stemmingsstoornissen’.

Stemmingsstoornissen is een verzamelnaam voor psychische aandoeningen waarbij de gemoedstoestand ziekelijk is verstoord of niet past bij de situatie waarin iemand verkeert. Een verstoorde stemming betekent niet altijd dat er een depressie is maar kan ook een manie zijn waarbij de patiënt niet passend uitgelaten is of ongeremd. Depressie is wel het meest voorkomende stemmingsprobleem en geeft ook de meeste ziektelast voor de patiënt.

Typologie
Depressie is een containerbegrip. Het kent een  grote diversiteit aan klachten en kenmerken. De bepaling of en welke behandeling passend is, heeft vaak meer te maken met het behandelarsenaal of voorkeur van de therapeut dan met de kenmerken van de patiënt. De leerstoel van Peeters is gericht op het bouwen van modellen die uitkomsten van behandelingen beter voorspellen. Door vooraf beter inzicht te hebben in de typische kenmerken van de patiënt kan  een veel beter op de patiënt afgestemde behandeling gestart worden. De effectiviteit van de behandeling zal daardoor enorm toenemen. “Nu hebben we nog onvoldoende zicht op welke kenmerken echt van belang zijn. We weten bijvoorbeeld wel dat het geslacht of leeftijd iets zegt over de meest passende behandeling, maar dat zijn nog steeds behoorlijk grove criteria. Dat moet scherper”, aldus Peeters.

Lees hier het volledige artikel.