Deze medicijnen moet je beslist meenemen als je op vakantie gaat

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Welke zelfzorgmedicijnen mogen er niet missen in je reisapotheek?

De Vaal: “Als je op vakantie gaat, is het handig om vooraf je eigen reisapotheek samen te stellen. Het voorkomt dat je bij acute ziektes eerst naar een lokale apotheek of drogist moet zoeken. Bewaar deze mini-apotheek altijd in je handbagage, samen met eventuele andere medicijnen, zodat je je ten minste 24 uur kunt redden.”

  1. Paracetamol
    “Stipt op nummer één staat de paracetamol. Mocht je deze pijnstiller meteen nodig hebben omdat je bijvoorbeeld bent gevallen, dan is het fijn als je niet misgrijpt. Het voorkomt dat je eerst tegen een eventuele taalbarrière aanloopt of ’s nachts op zoek moet naar een drogist.”
  2. Een kleine EHBO-doos
    “Zorg daarnaast dat je een klein EHBO-doosje van de apotheek of drogist meeneemt. Het hoeft geen enorm exemplaar te zijn, maar zorg dat er in ieder geval pleisters, verband, een schaartje en ontsmettingsmiddel in zitten. Dit is genoeg om een wondje te verzorgen.”
  3. Diarreeremmers
  4. “Ook is het handig om diarreeremmers mee te nemen in geval van nood. Mocht je diarree hebben, blijf dan op je hotelkamer. Zo kun je eenvoudig naar het toilet als je aandrang voelt, want de infectie moet het lichaam uit.”

Lees hier het volledige artikel.