Dieet verandert hersenactiviteit bij ADHD

Kinderen van wie de ADHD-symptomen drastisch afnemen na het volgen van een fewfoods-dieet, hebben een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen dat juist in rust actief is. Hoe groter de gedragsverbetering, hoe meer activiteit in dit hersendeel te zien is.

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben hiermee voor het eerst een verband vastgesteld tussen afname van ADHD na een dieet en veranderde hersenactiviteit.

BRAIN-studie
Het onderzoek is een onderdeel van de zogenoemde BRAIN-studie, die onder jongens met ADHD in de leeftijd van 8-10 jaar wordt uitgevoerd. Daarin wordt het effect van een dieet onderzocht op onder meer ADHD-symptomen en hersenactiviteit.

Bij de onderzochte kinderen is 2x een hersenscan (fMRI) gemaakt. Na de eerste scan volgden de kinderen het fewfoods-dieet: gedurende 5 weken mochten ze alleen een beperkt aantal producten eten. Daarna is de tweede scan gemaakt. Van 53 kinderen zijn de hersenscans geanalyseerd. Bij ruim 60 procent van deze kinderen zagen de ouders een grote afname in ADHD-symptomen na het fewfoods-dieet. Deze afname in ADHD-symptomen ging gepaard met een duidelijk verhoogde activiteit in een bepaald hersengebied.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.