Dit is waarom we dromen: ‘Wat je overdag doet, bepaalt je slaap’

Dromen: we doen het allemaal. Maar waarom onthoudt de een alles en een ander niets? Proberen dromen ons iets te vertellen? En hoe komt het dat we in stressvolle tijden, zoals nu tijdens de coronacrisis, intensiever dromen? *We (RTL-nieuws) zochten het voor je uit.

Iedereen droomt. Of je je droom onthoudt, verschilt per persoon. De één weet nog feilloos na te vertellen wat zich heeft afgespeeld, terwijl de ander niet eens meer weet of hij of zij überhaupt gedroomd heeft. Hoe komt dit? En wat is de reden dat we in periodes van stress levendiger gaan dromen? Redacteur Paula Vaarkamp zocht het uit.

Onrustiger dan ooit
Sinds een jaar schrijf ik regelmatig mijn dromen op in mijn notities. De ene keer is dat ’s ochtends nadat ik wakker word, maar ook wordt mijn droom vaak al middenin de nacht verstoord door een plaspauze. Hoe dan ook, het is iedere keer geweldig als ik die notities een paar dagen later teruglees. Enerzijds omdat het de raarste dromen ooit zijn, anderzijds omdat ik me er niets meer van kan herinneren.

De afgelopen maanden slaap ik onrustiger dan ooit en heb ik het gevoel dat ik levendiger droom. Ik vraag me af hoe dat komt en stelde mijn vragen aan slaapexpert Floris Wouterson.

Lees hier het volledige artikel.