Duur anti-kankermiddel wordt nu tegen kostprijs vergoed

Het dure geneesmiddel lutetium-dotataat, een medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker, is nu als apotheekbereiding direct door ziekenhuizen te declareren bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars zijn blij met deze ontwikkeling.

Lutetium-dotataat is een medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker (neuro-endocriene tumoren), dat zo’n vijftien jaar geleden is ontwikkeld door wetenschappers van het ErasmusMC in Rotterdam. Ziekenhuisapothekers bereiden het zelf. Omdat er geen bekostiging voor was, konden zorgverzekeraars het niet vergoeden.

Vergoeding tegen kostprijs
“We kunnen het nu tegen kostprijs vergoeden en zo per jaar miljoenen besparen voor de Nederlandse zorg”, aldus adviserend apotheker Sahar Barjesteh Van Waalwijk Van Doorn-Khosrovani van zorgverzekeraar CZ, die zich, samen met haar collega Susan Noyon van Zilveren Kruis, sterk heeft gemaakt voor reguliere bekostiging van dit medicijn. Beide apothekers zien nog een aanvullende reden om er blij mee te zijn: “Deze ontwikkeling stimuleert innovatie in ziekenhuizen en helpt om geneesmiddelen toegankelijk en betaalbaar te houden”, aldus Noyon.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft in samenwerking met enkele specialistische centra de apotheekbereiding van lutetium-dotataat aangemeld voor een vergoeding tegen de kostprijs. Zij hebben aan de NZa laten zien hoe zij hun prijs hebben opgebouwd en op basis hiervan heeft de NZa een tarief vastgesteld voor de apotheekbereiding.

Lees hier het volledige artikel.