Dyslexie. Wat is het? En is het erfelijk?

Dyslexie wordt in de volksmond wel eens woordblind genoemd. Geen beste omschrijving, want dat zou betekenen dat iemand helemaal geen woorden kan lezen. Iemand met dyslexie heeft moeite met taal en daardoor gaan lezen, spellen en schrijven moeizaam.

Intelligentie
Dyslexie heeft niets met intelligentie te maken: mensen met dyslexie zijn normaal wat intelligentie betreft. Dyslexie is erfelijk: heeft een ouder het niet dan heel vaak een grootouder. Als één ouder dyslexie heeft, dan is de kans 40 tot 50 procent dat het kind het ook krijgt. Bij twee ouders met dyslexie wordt die kans nog veel groter namelijk 80%. Als er nergens in de familie dyslexie zit (dus ook opa’s, oma’s, ooms of tantes) is de kans erg klein dat het kind het wel heeft. Bij jongens komt het bovendien vaker voor dan bij meisjes.

Hoe ontstaat dyslexie?
Eigenlijk is nog niet helemaal duidelijk hoe dyslexie precies ontstaat. Er zijn allerlei ideeën over. Drie daarvan komen steeds terug en die stellen:

  • De linker hersenhelft zou zich langzamer ontwikkeld hebben dan de rechter hersenhelft. Dit zou komen doordat er iets mis gaat in de aanleg van de hersenen.
  • In de hersenen van iemand met dyslexie zou de informatieverwerking wat anders en minder snel verlopen
  • In de hersenen van iemand met dyslexie zou minder activiteit zijn als het gaat om woordherkenning en woordanalyse

Lees hier het volledige artikel.