Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Deze klachten verschillen van licht ongemak tot aan huis gebonden zijn door ongecontroleerd ontlastingverlies.

Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

Bekkenfysiotherapie wordt in Nederland tot nu toe wisselend ingezet als laatste redmiddel bij ernstige ontlastingsproblemen, zonder harde bewijzen over de effectiviteit.

Joost van der Heijden, van de afdeling Chirurgie doet nu onderzoek (www.forcetrial.nl) om daar meer duidelijkheid in te brengen: “Wanneer patiënten ernstige klachten overhouden aan de operatie, kan bekkenfysiotherapie mogelijk verbetering geven. We verwachten dat de klachten na training beter onder controle zijn en de patiënt de regie over zijn eigen leven weer terugkrijgt. Daarom onderzoeken we nu of het zinvol is om bekkenfysiotherapie na deze operatie standaard in te zetten. We zijn benieuwd of er dan minder klachten overblijven.”

Lees hier het volledige artikel.