Erasmus MC zet monoklonaal antilichaam in tegen Covid-19

In het Erasmus MC werden onlangs de eerste Covid-patiënten behandeld met monoklonale antilichamen, casirivimab en imdevimab. Het gaat om patiënten die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken na een transplantatie. Voor hen is het nieuwe middel een doorbraak.

Het middel, REGEN-Cov genoemd, bestaat uit casirivimab en imdevimab, twee monoklonale antistoffen die ervoor zorgen dat het Sars-CoV-2 virus de menselijke cel minder goed kan binnendringen. ‘Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus’, zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling al meermaals toepaste.

Monoklonale antistoffen zijn krachtige antistoffen die in het laboratorium worden gemaakt, maar die oorspronkelijk zijn ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die Covid-19 had doorgemaakt. Deze antistoffen worden toegediend aan patiënten die zelf nog geen antistoffen aanmaken wanneer ze in het ziekenhuis belanden.

Lees hier het volledige artikel.