EU keurt voor het eerst in 40 jaar nieuw tbc-medicijn goed

Veelbelovende doorbraak in de strijd tegen resistente tuberculose. Vrijdag 22 november is delamanid, een nieuwe tbc-geneesmiddel ontwikkeld door het Japanse bedrijf Otsuka, goedgekeurd voor gebruik in Europa. Het medicijn is goedgekeurd door het comité CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) van de Europese medicijnautoriteit EMA (European Medicines Agency). Het is voor het eerst in 40 jaar dat een nieuw tbc-medicijn wordt goedgekeurd in de Europese Unie.

Wereldwijd is dit het tweede nieuwe medicijn tegen tuberculose binnen een jaar. Een jaar geleden werd bedaquiline goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA. Zowel delamanid als bedaquiline zijn speciaal ontwikkeld voor de behandeling van multiresistente tuberculose (MDR-tbc) [1], een ernstige vorm van tuberculose die wereldwijd een opmars maakt. Naar schatting overlijden wereldwijd ieder jaar 170.00 mensen aan de gevolgen van MDR-tbc. KNCV Tuberculosefonds (KNCV) is verheugd over het besluit van de Europese toezichthouders omdat nieuwe medicijnen een doorbraak vormen in de strijd tegen tuberculose en vele levens zullen redden.

KNCV assisteert landen in Europa, Centraal-Azië, het Verre Oosten en Afrika om tbc-programma’s te verbeteren om onnodige sterfte en de opmars van medicijnresistente tbc te voorkomen.

Vooruitlopend op deze doorbraak en met inzet van haar unieke combinatie van uitvoerings- en onderzoeksexpertise is KNCV al volop bezig, samen met landen, donoren, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en partners, om ervoor te zorgen dat de nieuwe medicijnen zo snel mogelijk op een verantwoorde manier kunnen worden toegepast, zonder dat er opnieuw resistentie ontstaat.

We hebben 40 jaar op nieuwe tbc-medicijnen gewacht, en die moeten we dus maximaal benutten, maar ook beschermen, zegt Kitty van Weezenbeek, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Naast delamanid heeft de CHMP ook een nieuw hiv-medicijn, dolutegravir goedgekeurd. Aangezien hiv-geïnfecteerde mensen onevenredig worden getroffen door tuberculose is KNCV verheugd met deze extra mogelijkheid om hiv te bestrijden. Alleen al in 2012 ontwikkelden 1,1 miljoen hiv-positieve mensen de ziekte tuberculose.

In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld 1.000 nieuwe tbc-patienten. Wereldwijd echter ontwikkelen bijna 9 miljoen mensen de ziekte en overlijden jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen mensen aan tuberculose. Dit maakt tuberculose een van de gevaarlijkste infectieziekten ter wereld, met belangrijke economische en humanitaire consequenties. In internationaal verband zet KNCV zich in om te zorgen dat de nieuwe tbc-medicijnen zo snel mogelijk bij de patiënten komen die ze het dringendst nodig hebben.

Zie ook: Belangrijke mijlpaal: na 50 jaar nieuw tbc-medicijn

[1] Bij multiresistente tuberculose is de ziekteverwekker ongevoelig voor de twee krachtigste medicijnen tegen tuberculose.

Bron:

KNCV Tuberculosefonds