FODMAP-beperkt dieet gunstig bij Crohn en colitis ulcerosa

Het FODMAP-beperkte dieet blijkt niet alleen darmklachten te verminderen bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ook mensen met ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen baat hebben bij dit dieet.

Dat blijkt uit een studie van Britse en Franse onderzoekers.

Eerste RCT
In een gerandomiseerd klinische studie bekeken de onderzoekers of een dieet laag in FODMAPs verlichting geeft bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (Irritable Bowel Disease, IBD). Een groep van 52 patiënten werd geïncludeerd. Gedurende 4 weken volgden 27 mensen het FODMAP-beperkte dieet. De rest van de patiënten (n=25) kreeg een controle-dieet. Alle patiënten kregen begeleiding van een diëtist.

Effectief bij de helft van de patiënten
Na 4 weken rapporteerden 14 van de 27 mensen (52 procent) met het FODMAP-beperkte dieet een significante verbetering in de symptomen. In de controlegroep waren dit 4 van de 25 mensen (16 procent). Ook hadden de mensen in de FODMAP-beperkte groep een significant hogere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven dan de mensen in de controlegroep.

Lees hier het volledige artikel.