Foliumzuur blijft in basispakket

Foliumzuur blijft in 2019 toch vergoed vanuit het basispakket. Dat is goed nieuws voor vele mensen met ontstekingsreuma. VWS Minister Bruins (Medische Zorg) heeft in juni dit jaar het advies van het Zorginstituut Nederland overgenomen om een aantal vitamines, zware paracetamol en mineralen uit het basispakket te halen. Onlangs is bekend geworden dat foliumzuur – in tegenstelling tot het eerdere besluit – toch vergoed blijft.

Foliumzuur is uiteindelijke weer uit de lijst gehaald van middelen die in 2019 niet meer worden vergoed. De reden hiervoor is dat de dosering van 5mg te hoog is om als zelfzorgproduct bij de drogist beschikbaar te stellen.

Opgelucht

ReumaNederland is enorm opgelucht met dit besluit. De afgelopen jaren heeft ReumaNederland haar zorgen geuit over de gevolgen van het niet langer vergoeden van middelen zoals paracetamol 1000mg, kalktabletten, foliumzuur en vitamine D. Voor mensen met reuma zijn juist deze middelen noodzakelijk en essentieel onderdeel van hun behandeling.

Foliumzuurgebruik

Mensen met ontstekingsreuma gebruiken vaak het medicijn methotrexaat (MTX) en moeten daarbij een hoge dosering foliumzuur (B11) slikken. Het niet meer nemen van foliumzuur bij methotrexaat kan op termijn leiden tot bijwerkingen zoals stoornissen in de leverfunctie of bloedaanmaak. Het gaat in dit geval om een zwaardere dosering van foliumzuur, in tegenstelling tot de lichtere foliumzuurtabletjes die bij zwangerschap gebruikt worden.

bron: ReumaNederland