Galstenen, oorzaak en behandeling

Galstenen: vaak merk je er niets van, maar blokkeert hij uitgangen dan is de pijn vreselijk. Galstenen zijn een bijproduct van de aanmaak van gal. Vaak merkt iemand er niets van dat hij galstenen heeft, maar als ze ergens vast komen te zitten, dan is de pijn vaak ondraaglijk. Ook kan iemand dan niet blijven zitten en moet blijven bewegen.

Galstenen
Galstenen zijn stenen of klontjes die zich ontwikkelen in de galblaas of galwegen. Vanuit gal kan na verloop van tijd een galsteen ontstaan door indikken van de gal in de galblaas. Dit kan met of zonder klachten gepaard gaan. Indien de galsteen tot klachten leidt, is vaak behandeling nodig.

In de lever wordt gal aangemaakt. Deze vloeistof is nodig om vetten af te breken en te verbranden. De gal ´ligt´ in de galblaas voordat het via de galwegen naar de darmen wordt vervoerd. Maar de vloeistof kan dikker worden als er vocht uit verdwijnt door bijvoorbeeld stilstand of als er een infectie is in de galblaas. En als dat het geval is, kan de dikke gal veranderen in stenen en zo galstenen vormen. Meestal ontstaan die galstenen in de galblaas, maar ze kunnen ook in de galwegen ontstaan. En je hebt hele kleine galstenen, maar ook enorm grote van enkele centimeters doorsnee. En als die klem komen te zitten, dan is de pijn ondraaglijk.

Lees hier het volledige artikel.