Geen medicijnen maar leefstijl als nieuwe aanpak gewrichtsaandoeningen

Mensen hebben steeds vaker meerdere chronische ziekten naast elkaar; in Amsterdam geldt dat alleen al voor ruim 32 procent van de bevolking. Dat geldt ook voor gewrichtsaandoeningen, die vaak voorkomen in combinatie met hart- en vaatziekten.

Het nieuwe lectoraat Gewrichtsaandoeningen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Reade, het centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam, gaat deze relatie onderzoeken, en kijkt hoe gewrichtsaandoeningen behandeld kunnen worden door leefstijl te beïnvloeden.

‘Als we écht winst willen behalen, dan moeten we leefstijl veranderen.’ Dat zegt Martin van der Esch, die deze week is benoemd tot bijzonder lector Gewrichtsaandoeningen bij de HvA en Reade. Van der Esch buigt zich over de zorg aan patiënten met gewrichtsaandoeningen in samenspraak met een interprofessioneel team van studenten en onderzoekers van de HvA, Amsterdam UMC en Reade.

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een chronische gewrichtsaandoening, zoals artrose of reumatoïde artritis, en velen van hen hebben pijn en worden erdoor beperkt in hun dagelijks leven. Dat heeft ook sociaaleconomische gevolgen, zegt Martin van der Esch: “Deze mensen zijn vaker ziek, en verzuimen regelmatig van werk.”

Lees hier het volledige artikel.