Geen stinkend gips meer dankzij dit exoskelet

Na eeuwen vol spalken en omslachtige gipsverbanden komt er anno 2013 eindelijk een einde aan het jeukende, stinkende en lompe antwoord op breuken. Met dank aan de 3D-printtechniek werd namelijk een exoskelet ontwikkeld dat ventileert en bovendien waterbestendig, recycleerbaar en vederlicht is.

Het splinternieuwe gips kreeg de naam Cortex mee en werd ontwikkeld door Jake Evill. De technologie gaat aan de slag met de röntgenfoto’s en een 3D-scan van de patiënt. Nadat een dokter de precieze locatie van de breuk aangeeft, berekent de software een patroon voor maximale ondersteuning en draagcomfort. Op basis van een algoritme ontstaat zo de 3D-print van het exoskelet, dat rond de gekwetste ledematen wordt aangebracht. De opening aan één kant klikt vast met duurzame sluitingen aan de binnenkant.

Cortex
Anders dan het traditionele gips of de variant uit glasvezel is Cortex niet zwaar, noch lomp, waterbestendig, hygiënisch, recycleerbaar, licht, esthetisch en ijzersterk. Enige nadeel is het prijskaartje dat aan de opstart van deze higtech toepassing hangt (scanner, printer, software).

In Amerika alleen al zijn er jaarlijks 6,3 miljoen breuken. De meest voorkomende is de polsbreuk. In westerse landen krijgen inwoners gemiddeld te maken met 2 breuken op hun hele leven. Als we naar de Verenigde Staten kijken, dragen de resten van het traditionele gips bij tot 6.600 ton medisch afval per dag, een cijfer dat sinds 1992 jaarlijks met maar liefst 15 procent is gestegen. De recycleerbare Cortex is met andere woorden een broodnodig groen alternatief.

Bron: Volkskrant