Gemeenten spelen cruciale rol bij aanpak zorgverzekeringsschulden

Honderdduizenden Nederlanders worstelen met het betalen van hun zorgpremie. Zorgverzekeringslijn bracht in kaart wat gemeenten doen om zorgverzekeringsschulden bij burgers te voorkomen en op te lossen. De conclusie daarvan is dat gemeenten al veel doen, maar nog lang niet alle mogelijkheden inzetten en de kennis nog tekort schiet.

Het onderzoek richtte zich onder meer op de volgende onderwerpen: de preventieve inzet van de gemeentepolis en vroegsignalering van schulden. Daarnaast werd onderzocht wat het kennisniveau over deze onderwerpen is bij gemeenten.

Beperkte toegang tot collectieve zorgverzekering gemeente
Nagenoeg alle gemeenten bieden een collectieve zorgverzekering voor minima aan, een zogenaamde gemeentepolis. Bijna 80% van de gemeenten draagt ook financieel bij, waardoor de premie voor de burger relatief laag blijft. Gemeenten mogen de premie van de gemeentepolis inhouden op de bijstandsuitkering om zo schulden te voorkomen. Dit doet nog niet de helft van de gemeenten. Als mensen al schulden hebben, is het in slechts 14% van de gemeenten mogelijk om over te stappen naar de gemeentepolis.

Lees hier het volledige artikel.